BIOGRAFI

BARNDOM

Paavo Nurmi föddes i Åbo den 13 juni 1897 på Bromsaregatan 4. Under OS i Stockholm 1912 vann Hannes Kolehmainen tre guldmedaljer och “sprang in Finland på världskartan”. Kolehmainen hade en stor inverkan på 15-åriga Paavo som beslöt sig för att ge sig in på samma bana. Han började träna alltmer och köpte sina första löpskor.

ÖVNING GER FÄRDIGHET

Med en längd på 174 cm och en tävlingsvikt på 65 kg var Paavo Nurmi den idealiske långdistanslöparen. På egen hand skaffade sig Nurmi grundläggande kunskaper om träning. Han var den förste toppidrottaren som förstod vikten av systematisk träning. Nurmis träning grundade sig på gång, löpning och gymnastik. Med hjälp av ett tidtagarur lärde sig Nurmi känna igen hastighet och att utnyttja den. År 1914 gick Nurmi med i Turun Urheiluliitto (Åbo Idrottsförbund) som han representerade under hela sin löparkarriär. Sitt första finländska rekord satte Paavo Nurmi i Åbo den 29 maj 1920 då han sprang 3000 meter på 8.36,2.

OS I ANTWERPEN 1920

Genom sina prestationer i OS i Antwerpen blev Paavo Nurmi en stjärna i Finland och Hannes Kolehmainens efterträdare. I det första loppet på 5000 meter led Nurmi ett svidande nederlag mot franska Joseph Guillemot. Det var dock den enda gången som Nurmi förlorade i en OS-final mot en utländsk löpare. Utöver silvermedaljen på 5000 metet vann Nurmi guld både på 10 000 meter, i terränglöpningen och i lagterränglöpningen.

REKORDBRYTANDE

Under de tre åren efter OS i Antwerpen härskade Paavo Nurmi enväldigt på löparbanan. Han satte planerade och lyckade världsrekord på olika distanser mellan 1500 och 10 000 meter. Paavo Nurmis motto var: “När man springer mot klockan måste man inte spurta. De andra orkar inte hålla jämna steg om takten är jämnhård ända till slutet…” Mellan 1921 och 1923 satte Nurmi världsrekord efter världsrekord. Sitt första världsrekord satte han i Stockholm den 22 juni 1921: 10 000 meter på 30.40,2. När tävlingssäsongen 1923 var över hade Paavo Nurmi världsrekorden i långdistanslöpning i tre grenar: engelsk mil, 5000 meter och 10 000 meter. Ingen annan löpare har någonsin lyckats med samma konststycke.

OS I PARIS 1924

OS i Paris 1924 var en glansperiod för finländsk idrott och Paavo Nurmi. Under sex dagar sprang Nurmi ihop fem guld varav tre i individuella grenar och två i laggrenar. Sina mest legendariska guldmedaljer vann Nurmi på 1500 meter och 5000 meter där finalerna hölls med knappa två timmars mellanrum. Dessutom tog han guld i terränglöpning, lagterränglöpning och 3000 meter laglöpning. Den franska tidningen Le miroir des sports skrev: “Paavo Nurmi överskrider mänsklighetens gränser.”

THE PHANTOM FINN

År 1925 gjorde Paavo Nurmi en Amerikaturné. Under fem månader deltog han i 55 tävlingar och därutöver i flera uppvisningslopp. Nurmi vann 53 av tävlingarna, kom tvåa en gång och avbröt en tävling. Majoriteten av tävlingarna ägde rum inomhus. Våren 1925 drabbades Amerika av Nurmi-feber. Paavo Nurmi gjorde Finland och den finländska kulturen mer känd än någon annan före honom. I Amerika var Nurmi känd som “Den flygande finländaren”, “Den finske fantomen” och “Den finske mirakellöparen”.

EN VÄNDPUNKT I KARRIÄREN

Den tuffa Amerikaturnén satte sina spår hos den store löparen. Under 1925 tävlade Nurmi bara ett fåtal gånger i Finland och satte inga nya rekord. Paavo blev inte bättre än sina tre världsrekord på distanserna 1500–10 000 i OS 1924 (1500 m på 3.52,6, 5000 m på 14.28,2 och 10 000 m på 30.06,2). År 1926 var en vändpunkt i Nurmis karriär. Nu började en sakta nedgång från toppen och loppen blev allt jämnare.

OS I AMSTERDAM 1928

Vid en ålder av 31, med åtta OS-guld och en silvermedalj, var Paavo Nurmi inte längre intresserad av att delta en tredje gång. Eftersom OS-framgångar emellertid skulle öka efterfrågan i Amerika beslöt sig Nurmi i sista stund för att delta. I Amsterdam vann han guld på 10 000 meter samt silver på 5000 meter och 3000 meter hinderlöpning.

PÅ UTLÄNDSKA BANOR

I en intervju med en svensk tidning hösten 1928 sa Nurmi: “Detta är min absolut sista säsong som löpare. Jag börjar bli gammal. Jag har tävlat i 15 år och har redan fått nog.” Nurmi fortsatte i alla fall sin löparkarriär, men nu mer och mer på utländska banor. År 1929 inledde Paavo Nurmi sin andra Amerikaturné. Sommaren 1930 sågs än en gång den segerrika Nurmi på banan. I London i juni satte han nytt världsrekord på 6 engelska mil och i september i Stockholm nytt världsrekord på 20 kilometer.

OS I LOS ANGELES 1932

I början av 1932 tränade Paavo Nurmi inför sitt fjärde OS med större beslutsamhet än kanske någonsin tidigare. Hans mål var en guldmedalj i OS-maraton som kronan på verket, precis som Hannes Kolehmainen. Dessutom tänkte han delta i 10 000 metersloppet i. Tävlingsförbudet för professionalism våren 1932 kastade dock en skugga över mästarens drömmar…

Nurmi tränade intensivt i OS-byn i Los Angeles trots att han hade skadat sin fot. Enligt vissa uppgifter hade han så ont i foten att han knappt kunde gå – och än mindre springa.

Trots sina vädjanden lyfte inte Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) Paavo Nurmis tävlingsförbud. Nurmi följde OS-tävlingarna från läktaren – dock syntes han inte till under 10 000 meterloppet eller maratonloppet. Efter maratonloppet sade han kort: “Jag skulle ha vunnit med fem minuter”.

DEN NATIONELLA AMATÖREN

Efter att ha blivit stämplad som professionell fick Paavo Nurmi inte längre tävla utomlands. Finlands idrottsförbund erkände dock aldrig Nurmis dom och Nurmi fortsatte sin löparkarriär i hemlandet fram till 1934 som en “nationell amatör”. Paavo Nurmi sprang sitt sista lopp i Viborg den 16 september 1934. Han vann 10 000 metersloppet med tiden 31.39,2.

EFTER LOPPEN

Efter sin löparkarriär koncentrerade sig Paavo Nurmi på att bygga upp en karriär som affärsman och byggare. Grundkapitalet för sin affärsverksamhet hade Nurmi byggt upp på aktiemarknaden sedan 1920-talet. Nurmis största och mest lönsamma affärsverksamhet var att bygga bostäder. Hans företag byggde ca 40 hus runtom i Helsinfors, de flesta i Munksnäs, Tölö och på Drumsö. Vid sidan av sin affärsverksamhet var Nurmi också med och tränade löpare under 1930- och 1940-talen.

FÖR FOSTERLANDET

Även om Paavo Nurmi höll sig borta från offentligheten både i sitt jobb och i sitt privatliv var han ändå redo att ställa sig till den finländska idrottens och samhällets förfogande när det behövdes. Under de svåra krigsåren var Finland i stort behov av Paavo Nurmis legendariska namn som vägde tungt utomlands, i synnerhet i Amerika.

Under vinterkriget vårvintern 1940 åkte Nurmi tillsammans med Taisto Mäki till Amerika för att samla in pengar till Finland. År 1939 hade Taisto Mäki som första man sprungit 10 000 meter på under en halvtimme. I Amerika deltog Mäki i uppvisningslopp och de pengar som samlades in skänktes till Finlandshjälpen

OS I HELSINGFORS 1952

De XV olympiska spelen ordnades i Helsingfors mellan den 19 juli och den 3 augusti 1952. Den siste fackelbärarens identitet var en välbevarad hemlighet. När texten “Den olympiska elden bärs in av Paavo Nurmi” syntes på resultatrutan var de 70 000 åskådarna i publiken på Olympiastadion tysta en stund. Sedan fylldes läktaren av ett dånande jubel. Många brast ut i tårar.

Efter att Paavo Nurmi hade tänt elden i skålen på stadion fördes facklan till stadiontornet där en andra olympisk låga tändes av Hannes Kolehmainen.

DE SISTA ÅREN

Intelligens, introversion och målmedvetenhet var Paavo Nurmis centrala karaktärsdrag. I sina nedstämda stunder – i synnerhet när han blev äldre – kunde han frånkänna hela sin enastående idrottskarriär dess värde: “Endast verkligt arbete, vetenskap och konst har ett sant värde.” Paavo Nurmi fick inga sötebrödsdagar efter sin pension. Efter att ha återhämtat sig från en hjärtinfarkt i slutet av 1950-talet var han frisk i några år och arbetade flitigt ända till 1967 då han insjuknade igen. År 1968 grundade Paavo Nurmi en stiftelse för forskning om hjärt- och kärlsjukdomar samt folksjukdomar och donerade två höghus och drygt en miljon mark.

ETT SISTA FARVÄL

Paavo Nurmi dog den 2 oktober 1973 i Helsingfors. Hans död uppmärksammades runtom i världen. Tidningar i olika länder publierade minnesskrifter som lovordade hans bedrifter. Utbildningsminister Marjatta Väänänen sade i sitt minnestal: “Rekord kan slås, guldmedaljer tappar sin lyster, vinnare finner sin överman. Som historiskt begrepp är Paavo Nurmi oövervinnerlig”.

Paavo Nurmi fick en statsbegravning den 11 oktober 1973. Minnesstunden hölls i Gamla kyrkan i Helsingfors. Därifrån fördes löparkungens kista i bilkortege till Åbo där Nurmi begravdes i familjegraven på Gamla begravningsplatsen.

EN LEGEND

Paavo Nurmi har fått flera hedersbetygelser. Tusentals artiklar och flera böcker har skrivits om honom under årens lopp. Efter OS i Paris 1924 beställde regeringen en löparstaty föreställande Paavo Nurmi av skulptören Wäinö Aaltonen. Två exemplar till av löparstatyn gjöts 1952 från ursprungsformen; den ena placerades framför Olympiastadion i Helsingfors och den andra i Åbo. Den ursprungliga statyn som hör till Ateneums samlingar placerades utanför gymnastik- och idrottsvetenskapliga fakulteten vid Jyväskylä universitet 1983. År 1994 gjöts ännu en staty som sändes till parken kring Internationella olympiska kommitténs museum i Lausanne i Schweiz.

Medaljer och frimärken har getts ut, vägar och till och med en planet har namngetts till minne av den stora olympiska hjälten. Paavo Nurmi torde också vara den enda OS-idrottaren i världen som fått äran att pryda en sedel. På den tiomarksedel som användes mellan 1987 och 1993 fanns Paavo Nurmi på ena sidan och Olympiastadion i Helsingfors på den andra.