PAAVO NURMEN OLYMPIAJUOKSUT

ANTWERPEN 1920

Maanantai 16.8., 5000 metrin alkuerä

Paavo Nurmen ensiesiintyminen olympia-areenoilla. Neljä parasta pääsee loppukilpailuun, joten Nurmi ottaa kisan kevyesti. Hän tarkkailee tilannetta joukon hännillä, kuuntelee väliaikoja ja tekee välillä pieniä nousuja kärkijoukkoon. Rento loppukiri tuo Nurmen toisena yli maalilinjan ajassa 15.33. Erän voittaa Italian Carlo Speroni ajalla 15.27,6. Nurmen heinäkuussa olympiakatsastuksissa juoksema SE on 15.00,5.

Tiistai 17.8. 5000 m finaali: HOPEAA

Lähdön hetkellä kello 15.15 ilma on tuuleton ja painostava, ukkosen alla. Liian korkeat pääsylippuhinnat ovat jättäneet Olympiastadionin katsomoon paljon aukkoja. Nurmen taktiikkana on väsyttää pahimpina vastustajinaan pitämänsä ruotsalaiset Eric Backmanin ja Runar Falkin kovalla vauhdinpidolla. Kolmen kierroksen jälkeen hän vastaa Speronin nykäykseen, siirtyy itse kärkeen ja kiihdyttää edelleen vauhtia. Muut jäävät paitsi 20-vuotias ranskalainen Joseph Guillemot. 3000 metrin väliaika on kaksi sekuntia nopeampi kuin Hannes Kolehmaisen ME-juoksussa Tukholman olympiakisoissa 1912, mutta Guillemot roikkuu sitkeästi kannassa ja Nurmikin alkaa uupua. Viimeisessä kaarteessa ranskalainen nousee rinnalle ja puristautuu ohi. Loppukiritaisteluihin tottumattomana Nurmi menettää uskonsa, luovuttaa ja lönköttelee maaliin ajassa tasan 15 minuuttia, 4,4 sekuntia voittajalle hävinneenä.

Torstai 19.8. 10 000 metrin alkuerä

Viisi parasta pääsee finaaliin, ja Nurmi pyrkii vain pääsemään mahdollisimman vähällä. Hän juoksee toiseksi, 60 metriä skotti James Wilsonia jäljessä. Nurmen erä on karsintojen hitain, voittoaika 33.40,2. Nurmen oma ennätys on 32.56,0, ja Jean Bouinin vanha ME vuodelta 1911 30.58,8.

Perjantai 20.8. 10 000 metrin finaali: KULTAA

Belgian kuninkaan toivomuksesta juoksu on siirretty pari tuntia suunniteltua aikaisemmaksi. Yleisö on harvalukuinen. 5000 metrillä Joseph Guillemotille kärsitty tappio on saanut Nurmen valitsemaan varovaisemman taktiikan. Hän juoksee kärkijoukossa alkukilometrit muttä jää sitten huolestuttavankin paljon tarkkaillessaan väärää miestä, alkuerien nopeimman ajan tehnyttä Heikki Liimataista, jolla ei enää ole voimia finaalissa. Yhdessä Italian Augusto Maccarion kanssa Nurmi tavoittaa kuitenkin kärkikaksikon Wilson-Guillemot ennen viimeistä kilometriä. Viimeisen kierroksen alkaessa vain Nurmi ja Guillemot ovat enää taistelemassa voitosta. 5000 metriltä viisastuneena Nurmi hellittää takasuoralla, päästää Guillemotin ohi, mutta iskee uudelleen takakaarteessa ja jättää ranskalaisen seitsemän-kahdeksan metrin päähän.Voittoaika on 31.45,8, joten Nurmi parantaa omaa ennätystään yli minuutilla. Maalissa Guillemot, joka tietämättömänä aikataulumuutoksesta oli syönyt tukevan aterian juuri ennen juoksua, oksentaa Nurmen kengille. Nurmi juhlii ensimmäistä olympiavoittoaan samalla tavoin kuin kaikkia tuleviaankin: poistuu vain jäyhästi paikalta.

Maanantai 23.8. Maastojuoksu: Henkilökohtainen kilpailu: KULTAA – Joukkuekilpailu: KULTAA

Maastojuoksu oli Antwerpenin olympiakisojen viimeinen yleisurheilu kilpailu. Edellispäivänä Hannes Kolehmainen oli voittanut maratonin, ja suomalaisleirissä vallitsi jo päättäjäistunnelma. Suomi taisteli kuitenkin yleisurheilun pistetilaston kakkossijasta Ruotsin kanssa, ja joukkueenjohto korosti maastojuoksun ratkaisevaa merkitystä. Sää oli pilvinen ja kolea, ja 51 miestä ahtautui lähtölinjalle. Kahdeksan kilometriä pitkä reitti kierteli stadionin läheisillä poluilla ja niityille, mutta ei sisältänyt juuri minkäänlaisia korkeuseroja. Paavo Nurmi, Joseph Guillemot ja Eric Backman juoksivat kärjessä alusta lähtien. Matkan edetessä itsevarmasti juossut Nurmi jätti miehen toisensa jälkeen. Guillemot hyppäsi reitin sivuun kolme kilometriä ennen maalia jalkavammaa valittaen. Stadionille tultaessa Nurmella oli 50 metrin etumatka Backmaniin, mutta ruotsalainen kuroi eron umpeen ja saapui portista edellä. 200 metriä ennen maalia Nurmi kuitenkin lopetti leikin ja jätti ruotsalaisen kevyellä kirillä taakseen. Kun Heikki Liimatainen juoksi vielä pronssille ja Teudor Koskenniemi kuudenneksi, Suomi voitti myös joukkuekultamitalin 10 sijoituspisteellään, selvällä erolla Isoon-Britanniaan (21 pistettä) ja Ruotsiin (23).

PARIISI 1924

Tiistai 8.7. 5000 metrin alkuerä

Paavo Nurmi aloittaa olympiaurakkansa rennosti. Alkumatkan mestari taittaa joukon häntäpäässä tarkkaillen vauhtia yhdessä Eino Seppälän kanssa. Kun yleisö alkaa vihellellä, Nurmi nousee kuitenkin kärkeen ja ylittää maalilinjan ensimmäisenä ajalla 15.28,6. Hänen kesäkuussa juoksemansa ME on 14.28,2.

Keskiviikko 9.7. 1500 metrin alkuerä

Nurmi keskittyy vain tarkkailemaan omaa vauhtiaan ja havaitsee sen täysin riittäväksi. Kova ensimmäinen kierros jättää jo muut kauas taakse, ja Nurmi laskettelee voittajana maaliin ajassa 4.07,6. Hänen ME-lukemansa kesäkuulta on 3.52,6.

Torstai 10.7. 1500 metrin finaali: KULTAA

Paavo Nurmen suurena päivänä Pariisi joutuu helleaallon kouriin. 5000 metrin finaali odottaa, joten Nurmen täytyy välttää liikarasitusta. Hän luottaa vahvasti kykyihinsä: kokeilihan hän olympia-aikataulua jo 19.6. Helsingin Eläintarhan kentällä rikkoen ME:t molemmilla matkoilla. Nurmi ottaa johdon 200 metrin jälkeen ja kiihdyttää vauhdin huimaksi. 800 metrin kohdalla hän on lähes kolme sekuntia ME-aikaansa edellä. Vain USA:n Ray Watson yrittää pysyä mukana, mutta viimeisen kierroksen alkaessa hänkin luovuttaa. Tämän jälkeen Nurmi silminnähden jarruttaa ja vain laskettelee maaliin viimeiset 300 metriä. Voittoaika jää silti vain sekunnin kesäkuun ME:stä. Omaa loppukiritaisteluaan käyvä pääjoukko kuroo eron lopussa pariksikymmeneksi metriksi. Watson maksaa kalliisti rohkeudestaan ja putoaa viimeisellä kierroksella seitsemänneksi. Nurmi alkaa kaikessa rauhassa valmistautua 5000 metrille.

Torstai 10.7. 5000 metrin finaali: KULTAA

Alkuperäisen ohjelman mukaan 5000 metrin lähtölaukauksen piti kajahtaa tunnin sisällä 1500 metrin maaliintulon jälkeen. Aikataulua on kuitenkin muutettu siirtämällä finaalijuoksujen väliin 400 metrin toiset alkuerät. Ville Ritola on jo voittanut kaksi kultamitalia, avajaispäivänä sunnuntaina 10 000 metrillä uudella ME-ajalla ja juuri edellispäivänä 3000 metrin estejuoksussa. Suomen joukkueenjohto esti Nurmea juoksemasta 10 000 metrin kilpailua, joten miehet kohtaavat vasta nyt. Ruotsin suomalaissyntyinen Edvin Wide yrittää karistaa entiset maanmiehensä kovalla alkuvauhdilla, mutta Ritola seuraa hänen kannassaan ja Nurmi vielä pääjoukossa vähän kauempana. Wide vetää ME-vauhtia 2000 metriin saakka, mutta joutuu sitten hiljentämään. Puolimatkassa Nurmi nousee kärkeen saaden Ritolan peräänsä, ja Wide jää. Nurmi ja Ritola taittavat loppumatkan kahdestaan. Nurmella on parhaimmillaan seitsemän metrin johto, mutta Ritola kuroo eron kiinni ennen viimeistä 500 metrin kierrosta. Loppusuoralla Ritola nousee rinnalle, mutta Nurmi vastaa kiriin tyynesti ja ylittää maaliviivan metrin edellä vastustajaansa ajassa 14.31,2.

Perjantai 11.7. 3000 metrin joukkuejuoksun alkuerä

Kilpailu käydään kuuden miehen joukkuein, joista kolmelle ensimmäiselle lasketaan sijoituspisteet. Alkuerässä Suomen vastustajina ovat Iso-Britannia, Italia, Puola ja Norja. Paavo Nurmi ja Ville Ritola juoksevat rennosti kärjessä ja odottelevat loppusuoralla kolmanneksi tulevaa Sameli Talaa. Suomalaiskolmikko ylittää maaliviivan peräkanaa; Nurmen voittoaika on 8.47.8. Suomi voittaa erän ylivoimaisesti ja selviää finaaliin.

Lauantai 12.7. Maastojuoksu: henkilökohtainen kilpailu: KULTAA, joukkuekilpailu: KULTAA

Pariisin olympiakisojen maastojuoksu juostaan kesän kuumimpana päivänä. Lämpömittari näyttää auringossa 45 astetta, eikä Seine-joen varren heinikossa ja kaasuja tupruttavan voimalaitoksen ohi kulkevalla 10 650 metrin reitillä ole varjopaikkoja. 38 lähtijästä vain 15 selviää maaliin ja heistäkin kahdeksan kannetaan paareilla pois stadionilta. Edvin Wide aloittaa kovinta vauhtia, Paavo Nurmi ja Ville Ritola seuraavat perässä. 4,5 kilometrin jälkeen Nurmi ja Ritola jättävät Widen, joka ei selviä maaliin asti. Pari kilometriä myöhemmin Nurmella on jo sadan metrin johto, joka vain kasvaa loppua kohden. Maaliin Nurmi saapuu puolitoista minuuttia ennen Ritolaa, vain hieman väsyneen näköisenä. Joukkuekilpailun voitto on paljon tiukemmassa. Näyttää jo siltä, ettei Suomi saa vaadittua kolmea miestä maaliin, kunnes Heikki Liimatainen hoipertelee puolitajuissaan stadionille. Lopen uupunut porvoolainen selviytyy lopulta kahdentenatoista miehenä maaliviivan yli. Vain kolme joukkuetta selviää perille: Suomi voittaa 11 sijoituspisteellään ennen USA:ta (14) ja Ranskaa (20).

Sunnuntai 13.7. 3000 metrin joukkuejuoksun finaali: KULTAA

Paavo Nurmi ja Ville Ritola lähtevät vielä yhteen kilpailuun, kun suuri osa edellispäivän maastojuoksijoista yhä makaa lasaretissa. Suomen finaalivastustajina ovat USA, Iso-Britannia ja Ranska. Ensimmäisen kilometrin jälkeen Nurmi siirtyy kärkeen ja pitää paikkansa loppuun saakka. Vain amerikkalainen Joie Ray yrittää aikansa seurata, mutta luhistuu sitten. Ritola johtaa seuraajien joukkoa ja irtaantuu siitä viimeisen kierroksen alkaessa. Nurmi juoksee ajan 8.32,0, ja Ritola häviää 8,6 sekuntia. Kun Elias Katz tulee maaliin viidentenä, Suomi voittaa kultaa ylivoimaisesti 8 sijoituspisteellä. Iso-Britannia saa hopeaa 14 pisteellä ja USA pronssia 25 pisteellä. Paavo Nurmi on näin juossut Pariisissa seitsemän kilpailua kuudessa päivässä, voittanut ne kaikki ja ansainnut viisi kultamitalia. Ville Ritola on puolestaan juossut kahdeksan kilpailua kahdeksassa päivässä voittaen neljä kultaa ja kaksi hopeaa.

AMSTERDAM 1928

Sunnuntai 29.7. 10 000 metrin finaali: KULTAA

10 000 metriä juostaan yleisurheilukilpailujen avauspäivänä suoraan loppukilpailuna. Alkuvauhdista vastaa amerikkalainen Joie Ray. Paavo Nurmi ja Ville Ritola avaavat rauhallisesti. 1500 metrin kohdalla Ritola siirtyy kärkeen ja saa seuraansa Nurmen ja Edvin Widen. Puolimatkassa kolmikko on jo sata metriä muita edellä. 6500 metrin kohdalla Wide alkaa jäädä, ja suomalaiset saavat juosta loppumatkan kahdestaan. Ritola johtaa koko ajan, mutta Nurmi seuraa vaivattomasti. Loppusuoran alkaessa Nurmi siirtyy rinnalle. Ritola yrittää vastata, mutta Nurmen kiri on vahvempi. Maalinauhan Nurmi katkaisee 2,5 metriä edellä Ritolaa; Wide juoksee pronssille 45 sekuntia suomalaiskaksikon jäljessä. Nurmen voittoaika 30.18,8 jää 12 sekuntia hänen omissa nimissään olevasta ME:stä.

Tiistai 31.7. 5000 metrin alkuerä

Neljä parasta juoksijaa pääsee loppukilpailuun, eikä Nurmea kiinnosta erävoitto. Neljän miehen kärkijoukko erottuu jo 3000 metrin jälkeen. USA:n Macauley Smith voittaa erän, Edvin Wide on toinen ja myös britti Herbert Johnston ohittaa Nurmen loppumetreillä. Kovasti kirivä Saksan Kohn jää Nurmesta ja finaalipaikasta lopulta vain kolme metriä. Alkuerän neljäs sija on Paavo Nurmen heikoin sijoitus olympiajuoksuissa.

Keskiviikko 1.8. 3000 metrin estejuoksun alkuerä

Nurmi ei menestynyt kotimaan olympiakatsastuksissa 1500 metrillä, ja maastojuoksukin on poistettu olympiaohjelmasta. Hän päättääkin osallistua estejuoksuun, jota on urallaan kokeillut aiemmin vain kahdesti. Alkuerän ensimmäinen vesihauta on jo koitua kohtaloksi. Juoksukengän piikki jää kiinni esteeseen: Nurmi tekee kuperkeikan, putoaa selälleen haudan syvimpään kohtaan ja venäyttää lonkkansa ja jalkansa. Ranskalainen Lucien Duquesne pysähtyy nostamaan Nurmen ylös kuopasta. Kiitokseksi Nurmi vetää auttajansa mukanaan pääjoukon ohi ja kärjessä maaliin. Loppusuoralla Nurmi vielä tarjoaa Duquesnelle erävoittoa, mutta kohtelias ranskalainen ei tohdi ohittaa suurta mestaria.

Perjantai 3.8. 5000 metrin finaali: HOPEAA

Estejuoksun alkuerät ovat kohdelleet kaltoin suomalaissuosikkeja. Paavo Nurmen lonkkavamma on pahentunut niin, että vasen jalka oli miltei jäykistynyt. Myös Ville Ritola oli nyrjäyttänyt pahasti nilkkansa. Nurmi lähtee vetämään joukkoa kahden kierroksen jälkeen ja saa kantaansa jalkaansa selvästi aristavan Ritolan. Vauhti ei kuitenkaan riitä pääjoukon karistamiseen, ja puolimatkassa Ritola lähtee irvistäen vetämään. Kilometri ennen maalia Edvin Wide ja USA:n Leo Lermond roikkuvat vielä Ritolan ja Nurmen kannassa. Kun Ritola kuitenkin aloittaa kirin 600 metriä ennen maalia, pystyy vain Nurmi seuraamaan. Viimeisellä kierroksella yleisö odottaa 10 000 metrin toisintoa. Loppusuoran alussa Nurmi nouseekin rinnalle, mutta kaikkien yllätykseksi Ritola vastaa hurjalla kirillä, eikä Nurmella ole enää voimia. Viimeisellä kymmenellä metrillä Nurmi joutuu vielä taistelemaan hopeastakin mutta onnistuu pitämään kovan kirin ottaneen Widen metrin verran takanaan. Kisan jälkeen Nurmi istuu pitkän aikaa nurmikolla lepuuttamassa kipeää jalkaansa: näin väsyneenä häntä ei ole ennen nähty.

Lauantai 4.8. 3000 metrin estejuoksun finaali: HOPEAA

Paavo Nurmi ja Ville Ritola lähtevät matkaan vailla suuria voitontoiveita vammojensa ja edellispäivän juoksun rasittamina. Lonkkaansa poteva Nurmi jää hieman muista joka esteellä mutta kuroo aina eron kiinni välimatkalla. 2000 metrin jälkeen Toivo Loukola ampaisee kärkeen ja kasvattaa kierroksen aikana 30 metrin etumatkan. Ranskalaiset ja amerikkalaiset tarkkailevat yhä Nurmea, joka johtaa pääjoukkoa. Nurmi ei kuitenkaan yritäkään kuroa eroa kiinni vaan päinvastoin jarruttelee ja pitää ulkomaalaiset uhkaajat tiukasti takanaan varmistaen näin Loukolalle turvallisen etumatkan. Viimeisellä kierroksella Nurmi vihdoin jättää pääjoukon taakseen, ja kun vielä Ove Andersen juoksee kolmanneksi, Suomen kolmoisvoitto on selvä. Loukola juoksee uuden epävirallisen ME:n. Nurmi häviää hänelle yhdeksän sekuntia, mutta hänen aikansa 9.30,8 on sekin alle entisen ennätyksen.