PAAVO NURMIS OS-LOPP

ANTWERPEN 1920

Måndag 16.8, försöksheat 5000 m

Paavo Nurmi gör sitt första OS-framträdande. De fyra bästa går till final, så Nurmi tar tävlingen med ro. Han iakttar situationen, lyssnar på mellantiderna och gör sporadiska visiter i tätklungan. Med en lätt slutspurt är Nurmi den andra över mållinjen med tiden 15.33. Italienaren Carlo Speroni vinner loppet med tiden 15.27,6. Nurmis finska rekord från OS-uttagningarna i juli är 15.00,5.

 

Tisdag 17.8, final 5000 m: SILVER

Vid starten kl. 15.15 är det vindstilla och luften är tryckande, det kommer att åska. De alltför höga biljettpriserna har lämnat många platser tomma på Olympiastadions läktare. Nurmis taktik är att trötta ut de största motståndarna, svenskarna Eric Backman och Runar Falk, genom att hålla hög fart. Efter tredje varvet springer han förbi Speroni, går själv upp i täten och ökar farten.  Endast den 20-åriga fransmannen Joseph Guillemot orkar hålla jämna steg. Mellantiden efter 3000 meter är två sekunder snabbare än Hannes Kolehmainens världsrekordlopp i OS i Stockholm 1912, men Guillemot hänger på honom och Nurmi börjar bli trött. I sista kurvan kommer fransmannen upp sida vid sida och seglar förbi. Ovan vid kamper på slutspurten tappar Nurmi tron och ger upp och joggar i mål på jämna 15 minuter, 4,4 sekunder efter vinnaren.

 

Torsdag 19.8, försöksheat 10 000 m

De fem bästa går till final och Nurmi försöker bli en av dem med minsta möjliga ansträngning. Han blir tvåa, 60 meter efter skotten James Wilson. Nurmis heat är det långsammaste av kvalen, segertiden är 33.40,2. Nurmis eget rekord är 32.56,0 och Jean Bouins gamla världsrekord från 1911 är 30.58,8.

 

Fredag 20.8, final 10 000 m: GULD

På den belgiske kungens begäran har loppet tidigarelagts med ett par timmar. Det är inte många i publiken. Förlusten mot Joseph Guillemot på 5000 meter har fått Nurmi att välja en mer försiktig taktik. Han springer i täten de första kilometrarna men lämnar sedan oroväckande mycket efter när han följer fel man, Heikki Liimatainen som var snabbast i försöksheaten, men som inte längre har några krafter i finalen. Tillsammans med italienaren Augusto Maccario försöker Nurmi täppa till avståndet till duon Wilson-Guillemot i täten före de sista kilometrarna. I början av sista varvet är bara Nurmi och Guillemot kvar i kampen om segern. Nurmi har lärt sig sin läxa efter 5000 metersloppet och släpper förbi Guillemot på bortre rakan, men sveper förbi igen i sista kurvan och vinner med sju, åtta meter. Segertiden är 31.45,8, så Nurmi förbättrar sitt personbästa med över en minut. Väl i mål kräks Guillemot, som ovetandes om att loppet tidigarelagts ätit en bastant måltid precis innan loppet, på Nurmis skor. Nurmi firar sin första OS-seger på samma sätt som alla de som komma skall: han går därifrån utan ett ord.

 

Måndag 23.8, Terränglöpning: Den individuella tävlingen: GULD – Lagtävlingen: GULD

Terränglöpningen är den sista grenen i friidrottstävlingarna i OS i Antwerpen. Dagen innan hade Hannes Kolehmainen tagit guld i maratonloppet och de flesta har redan packat sina väskor i det finländska OS-lägret. Finland kämpar dock fortfarande om andraplatsen i friidrottens poängstatistik med Sverige, och lagledningen understryker att terrängloppet är avgörande. Det är en molnig och gråkall dag och 51 män trängs vid startlinjen. Den åtta kilometer långa rutten slingrar sig längs stigar och över ängar i närheten av stadion och är ganska plan. Paavo Nurmi, Joseph Guillemot och Eric Backman springer i täten redan från början. Full av självförtroende lämnar Nurmi dem bakom sig en efter en. Tre kilometer före mållinjen hoppar Guillemot av efter att ha skadat sitt ben. När de anländer till stadion har Nurmi ett försprång på 50 meter till Backman, men svensken tar in försprånget och springer in på stadion före Nurmi. 200 meter före mål är det slut på leken och Nurmi drar förbi svensken med en lätt spurt. När Heikki Liimatainen sedan kammar hem bronset och Teudor Koskenniemi kommer sexa, vinner Finland också guld i lagtävlingen med sina 10 poäng, en klar ledning över Storbritannien (21 poäng) och Sverige (23).

 

 PARIS 1924

Tisdag 8.7, försöksheat 5000 m

Paavo Nurmi inleder avslappnat sitt andra OS. Han springer bland de sista tillsammans med Eino Seppälä och ger akt på hastigheten. När publiken börjar vissla, springer Nurmi om hela gruppen och lägger sig i täten och går i mål som förste man på tiden 15.28,6. Hans världsrekord från juni är 14.28,2.

 

Onsdag 9.7, försöksheat 1500 m

Nurmi fokuserar endast på att ge akt på sin hastighet och bedömer den vara fullt tillräcklig. Ett snabbt första varv lämnar de andra långt efter och Nurmi går i mål som segrare på tiden 4.07,6. Hans världsrekord från juni är 3.52,6.

 

Torsdag 10.7, final 1500 m: GULD

Det är värmebölja i Paris på Paavo Nurmis stora dag. Finalen i 5000 meter står för dörren, så Nurmi måste undvika att överanstränga sig. Han har största förtroende för sin förmåga: han testade OS-schemat redan den 19 juni i Helsingfors och satte då nytt världsrekord på båda distanserna. Nurmi tar ledningen efter 200 meter och bygger upp en våldsam fart. Vid 800 meter är han nästan tre sekunder före sitt personbästa och världsrekordet. Endast amerikanen Ray Watson försöker hålla jämna steg, men inför sista varvet är också han tvungen att ge upp. Därefter saktar Nurmi tydligt in och glider fram de sista 300 metrarna till målet. Segertiden är en sekund långsammare än hans världsrekord från juni. Klungan som kämpar om andra platsen snörper åt avståndet under slutspurten till ett par tio meter. Watsons djärvhet stod honom dyrt och han faller tillbaka till sjunde plats på sista varvet. Nurmi förbereder sig i lugn och ro för 5000 metersloppet.

 

Torsdag 10.7, final 5000 m: GULD
Enligt det ursprungliga schemat skulle startskottet för 5000 metersfinalen gå mindre än en timme efter 1500 metersloppet. Tidtabellen har dock ändrats så att försöksheaten på 400 meter har placerats mellan finalerna. Ville Ritola har redan vunnit två guldmedaljer: en i 10 000 metersloppet på invigningsdagen med ett nytt världsrekord och en i 3000 meter hinderlöpning dagen innan. Finlands lagledning ville inte att Nurmi skulle delta i 10 000 metersloppet, så det är först nu som löparna möter varandra. Den finlandsfödde svensken Edvin Wide försöker skaka loss sina före detta landsmän genom att slå an en hög fart redan från början, men Ritola följer honom med Nurmi lite lägre bak i klungan. Wide håller rekordfart till 2000 metersmärket men blir sedan tvungen att sakta in. Halvvägs går Nurmi upp i ledningen tätt följd av Ritola och Wide blir efter. Sista sträckan är en duell mellan Nurmi och Ritola. Som mest leder Nurmi med sju meter över Ritola, men Ritola tar igen försprånget före det sista 500 metersvarvet. På målrakan ligger Ritola och Nurmi sida vid sida, men Nurmi spurtar lugnt och går i mål en meter före Ritola på tiden 14.31,2.

 

Fredag 11.7, försöksheat 3000 m laglöpning

Tävlingen genomförs i sexmannalag. Poängen för de tre bästa placeringarna i laget räknas ihop till lagets poäng. Finlands motståndare i försöksheatet är Storbritannien, Italien, Polen och Norge. Paavo Nurmi och Ville Ritola springer lugnt i täten och på sista sträckan väntar de på Sameli Tala som kommer trea. Den finländska trion korsar mållinjen efter varandra; Nurmis segertid är 8.47.8. Finland vinner heatet överlägset och är vidare till final.

 

Lördag 12.7, Terränglöpning: Den individuella tävlingen: GULD, lagtävlingen: GULD

Terrängloppet i OS i Paris går av stapeln på sommarens varmaste dag. Temperaturen stiger till 45 grader i solen och det finns ingen skugga längs den 10 650 meter långa banan som går utmed floden Seine över gräsmarker och förbi ett kraftverk som bolmar ut gaser. Av de 38 löpare som startar kommer endast 15 över mållinjen och åtta av dem får bäras ut från stadion. Edvin Wide inleder med en väldig fart och Paavo Nurmi och Ville Ritola följer honom hack i häl. Efter 4,5 kilometer lämnar Nurmi och Ritola Wide bakom sig och svensken tar sig inte över mållinjen. Ett par kilometer senare leder Nurmi redan med hundra meter och avståndet fortsätter att växa ända till slutet. Nurmi går i mål en och en halv minut före Ritola och ser endast lite trött ut. Guldmedaljen i lagtävlingen sitter hårdare åt. Ett tag ser det ut som om Finland inte kommer att få tre man över mållinjen, men då kommer Heikki Liimatainen, halvt vid medvetande, instapplande på stadion. Helt slutkörd klarar sig Borgåbon som tolfte man över mållinjen. Endast tre lag klarar av att slutföra loppet: Finland vinner med 11 poäng över USA (14) och Frankrike (20).

 

Söndag 13.7, final 3000 m laglöpning: GULD

Paavo Nurmi och Ville Ritola gör sig klara för ännu en tävling, medan en stor del av terränglöparna från gårdagens lopp fortfarande återhämtar sig på lasarettet. I finalen möter Finland USA, Storbritannien och Frankrike. Nurmi går upp i ledningen efter den första kilometern och håller sig där genom hela loppet. Endast amerikanen Joie Ray gör sitt bästa för att haka på Nurmi, men tar ut sig helt. Ritola leder resten av skaran och lösgör sig från den inför sista varvet. Nurmi går i mål på tiden 8.32,0 och Ritola förlorar med 8,6 sekunder. När Elias Katz går i mål som femte vinner Finland överlägset guldet med 8 poäng. Storbritannien tar hem silvermedaljen med 14 poäng och USA bronset med 25 poäng. Därmed har Paavo Nurmi sprungit sju lopp i Paris på sex dagar, vunnit samtliga och kammat men fem guldmedaljer. Ville Ritola har sprungit åtta lopp på åtta dagar och vunnit fyra guld och två silver.

 

AMSTERDAM 1928

Söndag 29.7, final 10 000 m: GULD

10 000 metersloppet äger rum samma dag som friidrottstävlingarna öppnas utan försöksheat. Amerikanaren Joie Ray är den förste farthållaren. Paavo Nurmi och Ville Ritola öppnar lugnt. Ritola tar ledingen efter 1500 meter tätt följd av Nurmi och Edvin Widen. Efter halva loppet ligger trion redan hundra meter före de andra. Efter 6500 tappar Wide och finländarna springer sista biten ensamma. Ritola leder hela tiden, men Nurmi ligger obesvärat tätt inpå. På målrakan kommer Nurmi upp jämsides med Ritola. Ritola försöker svara men Nurmi spurtar snabbare. Nurmi når mållinjen 2,5 meter före Ritola. Wide tar hem bronset 45 sekunder efter finländarna. Nurmis segertid 30.18,8 är 12 sekunder långsammare än hans världsrekord.

 

Tisdag 31.7, försöksheat 5000 m

De fyra bästa löparna går vidare till final, så Nurmi är inte intresserad av att vinna heatet. Redan efter 3000 meter lösgör sig tätklungan på fyra man från resten. Amerikanen Macauley Smith vinner heatet, Edvin Wide kommer tvåa och britten Herbert Johnston drar förbi Nurmi några meter före mållinjen. Bakom Nurmi satsar tysken Kohn allt på slutspurten och går i mål som femte man bara tre meter från en finalplats. Fjärdeplaceringen är Paavo Nurmis sämsta OS-resultat.

 

Onsdag 1.8, försöksheat 3000 m hinderlöpning

Nurmi har ingen framgång i de finska OS-uttagningarna för 1500 meter och terränglöpning har strukits från OS-programmet. Han bestämmer sig för att delta i hinderlöpningen som han har försökt sig på bara två gånger tidigare under sin karriär. Det första vattenhindret i försöksheatet håller på att bli ödesdigert. En av spikarna under Nurmis sko fastnar i hindret: Nurmi gör en kullerbytta, faller med ryggen före i den djupa änden av vattengraven och sträcker höften och foten. Fransmannen Lucien Duquesne stannar och hjälper Nurmi upp. Som tack drar Nurmi med honom förbi alla andra till täten och i mål. På målrakan erbjuder Nurmi Duquesne segern i försöksheatet, men artig som han är springer fransmannen inte förbi den store mästaren.

 

Fredag 3.8, final 5000 m: SILVER

Försöksheaten i hinderlöpning har gått hårt åt de finländska favoriterna. Paavo Nurmis höftskada har förvärrats så att hans vänstra ben är helt stelt. Ville Ritola har stukat vristen rätt illa. Efter två varv tar Nurmi täten tätt följd av Ritola som synbarligen har ont. Farten räcker dock inte till för att lösgöra sig från de övriga löparna och efter halva sträckan springer Ritola om Nurmi med en grimas av smärta. En kilometer före mål är Edvin Wide och amerikanen Leo Lermond fortfarande hack i häl på Ritola och Nurmi. När Ritola börjar spurta 600 meter före mål är det endast Nurmi som kan hålla jämna steg. På det sista varvet väntar publiken på en likandan sprint som i 10 000 metersloppet. I början av målrakan kommer Nurmi upp jämsides med Ritola, men Ritola överraskar med en väldig spurt medan Nurmis krafter är slut. Ännu de sista tio metrarna måste Nurmi kämpa för silvermedaljen, men han lyckas ta sig i mål en meter före Wide som ger allt i en sista spurt. Efter tävlingen sitter Nurmi en lång stund i gräset för att vila sitt sjuka ben; aldrig förr har han sett så trött ut.

 

Lördag 4.8, final 3000 m hinderlöpning: SILVER

Paavo Nurmi och Ville Ritola startar utan större förhoppningar om att vinna: skadorna och gårdagens lopp har satt sina spår. Nurmi har fortfarande ont i höften som sinkar honom vid varje hinder, men Nurmi täpper alltid igen luckan mellan hindren. Efter 2000 meter rusar Toivo Loukola upp i täten och skapar ett 30 meters försprång under varvet. Fransmännen och amerikanarna håller fortfarande ögonen på Nurmi. Nurmi försöker dock inte täppa till luckan, utan saktar in och avvärjer de utländska hoten för att säkerställa ett tryggt försprång för Loukola. På det sista varvet lämnar Nurmi äntligen de andra bakom sig och när Ove Andersen springer in som trea kammar Finland hem samtliga medaljer. Luokolas segertid är ett nytt inofficiellt världsrekord. Nurmi förlorar med nio sekunder, men också hans tid 9.30,8 är snabbare än det tidigare världsrekordet.